Gå til indhold

Den Danske Synstaske

Synstasken er etableret for, at synskonsulenter for småbørn og flerhandicappede, kan have et ens udgangspunkt og fundament for at iagttage og synsafprøve børn og unge med synsnedsættelse og forsinket synsudvikling.

Synstasken er første gang produceret i 1999, med afsæt i den svenske "Synväsken". Efterfølgende er Synstasken evalueret i den landsdækkende netværksgruppe af synskonsulenter for småbørn og flerhandicappede, i oktober 2004.

Den Danske Synstaske anvendes til at vurdere barnets og den unges funktionelle syn og synsudvikling. Synsafprøvningen gøres løbende og over tid, og på registreringsarket kan der noteres barnets og den unges synsreaktioner og andre observationer. Det er igennem leg og samvær barnets og den unges synsopmærksomhed fanges.
De observationer synskonsulenten gør sig, drøftes og deles fortløbende med de personer, der til daglig omgås børnene og de unge med synsnedsættelse.

De fem synsniveauer i Den Danske Synstaske

Den Danske Synstaske for unge og voksne

Den Danske Synstaske for unge og voksne er en revideret udgave af Den Danske Synstaske for småbørn med synsnedsættelse og skolebørn med multiple funktionsnedsættelser og nedsat syn.

Den Danske Synstaske for unge og voksne er etableret for, at synskonsulenter og specialkonsulenter kan have et ensartet fundament og udgangspunkt til afdækning af forsinket synsudvikling/funktionelt syn, der afviger fra normal synsudvikling hos unge og voksne med multiple funktionsnedsættelser.

Synstasken til unge og voksne har taget afsæt i DTHS konference Middelfart 2020, og den videre bearbejdning er foretaget i samarbejde mellem Kommunikationscentret i Hillerød og Kommunikationscentret Region Hovedstaden ved Inge Winther Balleby og Susanne Lundquist.

Læs mere om Den Danske Synstaske for unge og voksne.